Domáca kvásková pizza

Pizzu azda všetci milujeme. Nie je to jedlo na každý deň, ale raz za čas ako odmena po náročnom športe padne ako uliata. Ja som pizzu už dlhú dobu nejedávala vôbec, lebo mi bolo po nej ťažko a cítila som, že telo bojuje s jej spracovaním. Musím povedať, že keď som začala kváskovať, ako prvé mi napadlo vyskúšať upiecť pizzu a otestovať tak, či mi bude spôsobovať problémy a či nie. A naozaj nič, nič mi nebolo, skôr naopak, jedlo som si vychutnala do posledného kúska bez následkov a výčitiek. Teraz má pizza v mojom jedálničku svoje miesto na deň D, teda keď príde čas na zhrešenie. Ponúkam vám môj recept na domácu pizzu z kvásku.

20 min. / 12-14 hodín na odležanie
15-20 min.
4-5 porcií

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe z 8. dňa a viac)
160 g
ražná múka (ja som použila hladkú) (rozkvas)
180-200 g
vlažná voda (rozkvas)
500 g
múka (cesto), môže byť mix 200 g ražná a 300 g špaldová múka
2 PL
olivový olej (cesto)
2 ČL
soľ (cesto)
260-280 g
vlažná voda (cesto)

Rozkvas: 1 PL kvásku zmiešame so 160 g ražnej múka a 180-200 g vlažnej vody. Necháme 12-14 hodín stáť. Prikryjeme kuchynskou utierkou.

Za 12-14 hodín: Primiešame 500 g múky (ja používam mix 300 g špaldová + 200 g ražná), 180-200 g vlažnej vody, 2 PL olivového oleja a 2 ČL soli, pomiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, posypeme múkou. Rukami vytvarujeme bochník (môžeme použiť aj kuchynský robot). Cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vypracujeme malý bochník. Na doske prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny ešte pracovať.

Po ďalších 2 hodinách: Každý bochník cesta ešte miesime v rukách, aby vznikla elastická hmota, ktorú vyvaľkáme do kruhu a ľubovoľne ozdobíme. Vyvaľkané cesto preložím na plech na papier na pečenie ešte neozdobené pomocou valčeka (omotám a premiestnim), zdobím až na plechu. Ja mám najradšej paradajkový základ, prosciutto/mozzarellu, čerstvé chilli, upečenú pizzu posypem rukolou.  

Pečieme: 1. Rúru predhrejeme na 250 C. 2. Na spodok rúry umiestnime druhý plech alebo nádobu vhodnú do rúry. Nádoba sa musí rozohriať. 3. Do nádoby vylejeme 2 dcl vody. 4. Do rúry vložíme plech s pizzou. Pečiem cca 15 min. na 250 C. 5. Pizzu sledujte a vyberte až keď je pekne do zlata prepečená.

Môj tip: Cesto môžeme po bochníkoch (porciách) zabaliť do fólie (pomúčené), odložiť do chladničky a spotrebovať do 2 dní.

Podobné recepty

Bryndzový kiš so špenátom

Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž...

Zeleninový šalát s prosciuttom

Šaláty sú moje obľúbené jedlo na obed alebo večeru. Je to taká moja istota, keď potrebujem pripraviť rýchle, zdravé a výživné jedlo. Šaláty si môžete pripraviť podľa svojej chuti. Experimentujte so...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...