Jesenný šalát s pečenou tekvicou, kozím syrom a mangovým dipom

Farebný, svieži a výživný – tento šalát je jesenná harmónia chutí a funkčných živín.

Pečená tekvica dodá betakarotén na posilnenie imunity, kozí syr ľahko stráviteľné bielkoviny a vápnik, a mangový dip prináša vitamín C a antioxidanty.

Je to jedlo, ktoré zahreje, osvieži a zároveň podporí rovnováhu tela počas chladnejších dní.

20 min.
30 min.
2 porcie

Ingrediencie

200 g
tekvica hokkaido
50 g
rukola alebo poľníček
200 g
kozí syr
1/2 ks
granátového jablka
2 PL
olivový olej
1 PL
citrónová šťava
Soľ, čierne korenie, sušený tymian alebo rozmarín
1/2 ks
zrelého manga (cca 80–100 g)
2 PL
biely jogurt alebo kokosový jogurt
1/2 ČL
med alebo brezový cukor (voliteľne)
1 PL
citrónová šťava
štipka kari korenia alebo kurkumy
  1. Pečenie tekvice:
    Tekvicu umy, nechaj šupku, nakrájaj na kocky.
    Pokvapkaj olivovým olejom, osoľ, okoreň a posyp tymianom.
    Peč na 190 °C cca 
    20–25 minút, kým zmäkne a mierne skaramelizuje.
  2. Základ šalátu:
    V miske zmiešaj rukolu, uvarený cícer, granátové jablko a upečenú tekvicu.
    Pokvapkaj olivovým olejom a citrónovou šťavou, premiešaj.
  3. Servírovanie:
    Podávaj v miske, navrch lyžička mangového dipu a pár kvapiek olivového oleja.
    Môžeš pridať aj pár tekvicových semienok pre chrumkavosť.

Výživové hodnoty (1 porcia / cca 400 g):

Živina

Množstvo

Energia

410 kcal

Bielkoviny

11 g

Tuky

20 g

Sacharidy

45 g

Vláknina

9 g

Vitamíny a minerály (na porciu):

Mikronutrient

Množstvo

% dennej dávky (orientačne)

Zdroj

Vitamín A (betakarotén)

~6500 IU

110 %

Tekvica, mango

Vitamín C

~55 mg

60 %

Granátové jablko, citrón, mango

Vitamín E

~3 mg

25 %

Olivový olej, rukola

Kyselina listová (B9)

~80 µg

20 %

Cícer, rukola

Vitamín K

~70 µg

50 %

Rukola

Draslík

~600 mg

13 %

Tekvica, mango

Horčík

~55 mg

15 %

Cícer

Zinok

~1,2 mg

11 %

Cícer, semienka

Železo

~2 mg

14 %

Rukola, cícer

Omega-9 (olejová kyselina)

~8 g

Olivový olej

Podobné recepty

Červená repa s kozím syrom

Červená repa je moja obľúbená zimná surovina. Ponúkam vám opäť jeden z mojich jednoduchých a rýchlych receptov, kde kombinujem 2 suroviny a výsledok je krásny a bohatý tanier plný kvalitných proteínov...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...