
Štedrák je koláč všetkých chutí. Je to akási klasika, ktorú poznáme z detstva a radi sa k nej vraciame. V mojom recepte som urobila malé úpravy oproti klasickému zloženiu, aby koláč neutrpel na chuti...
Vedeli Ste, že červená repa dokáže s Vašim telom zázraky? Zima je už pomaly za nami, tešíme sa na jar a jarnú zeleninu. Ale ešte nás čakajú minimálne 2 mesiace, ktoré musíme počkať. Chrípkové obdobie je zrkadlom zníženého príjmu minerálov a vitamínov, chýba nám slnko a energia stále klesá.
Ako si správne zostaviť jedálniček v tomto období?
Určite nezabúdajme na zeleninu a ovocie, prispôsobme však druhy ročnému obdobiu. Nekupujme si zelené šaláty, keď nám aj tak teraz nechutia. Letné druhy zeleniny síce kúpime celoročne, ale ich konzumácia v zime ochladzuje naše telo a spomaľuje metabolizmus.
Ako prílohu použite tekvicu, kapustu, koreňovú zeleninu a červenú repu.
Červená repa je doslova výživová bomba. Má detoxikačné účinky, podporuje trávenie, posilňuje imunitu a zlepšuje kvalitu ciev. Obsahuje draslík, horčík, zinok, železo, kyselinu listovú a vitamín C a E.
Losos umyjeme, dáme do nádoby na pečenie, osolíme a pečieme v rozohriatej rúre na 180C cca 20 min. Červenú repu očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Na panvici roztopíme ghee maslo, vložíme červenú repu, kmín, prikryjeme, pridáme ½ dcl vody a dusíme 15 min.. Pokrievku odložíme, pridáme hrášok a na väčšej teplote opekáme cca 5-7 min.. Na záver osolíme podľa chuti.
Podávame s lososom ozdobené petržlenovou vňaťou.
Štedrák je koláč všetkých chutí. Je to akási klasika, ktorú poznáme z detstva a radi sa k nej vraciame. V mojom recepte som urobila malé úpravy oproti klasickému zloženiu, aby koláč neutrpel na chuti...
Môj ďalší tip na rýchly zdravý obed. Moja obľúbená omáčka je výborná na všetkých grilovaných jedlách. Losos má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, preto sa odporúča konzumovať 2 x týždenne. Ak ryby...
Lasagne sa dajú pripraviť aj z iných druhov zeleniny, výborná je aj cuketa, tekvica, kaleráb a mrkva. Feta syr môžete nahradiť aj cottage syrom, prípadnem hubami, mäsom, tofu. Je to veľmi variabilné...
Výborný tip na jednoduché zimné jedlo. Ja takýmto jedlám hovorím teplý šalát, surovú zeleninu vymením za zimný druh tepelne upravený a ako bielkovinu použijem buď syr alebo strukovinu. Príprava je...