Rýchle obedy do práce. Tipy a rady čo si pripraviť a pobaliť.

Prečo je dôležité obedovať a čo sa stane, ak nestíham a obed vynechám ale si dám niečo nevyvážené (mastné, sladké, fast food,…) Ako to ovplyvňuje náš metabolizmus, trávenie a zdravie.

Naše telo nepozná vetu “Mám veľa práce a nestíham ani obed.”. Je fajn, že máme veľa práce, ale nemali by sme na úkor nej zabudnúť na naše telo. Skôr či neskôr sa nám to vypomstí a naše telo nás donúti vo forme signálov, že sa mu musíme venovať. Ako dlho sme na neho zabúdali, také silné signály telo vysiela. Častokrát sú to tráviace ťažkosti, zápalové ochorenia tráviaceho traktu.

Okrem toho vynechávanie obeda sa zobrazí na našej nálade vo forme podráždennosti, nervozity, zníženej pozornosti a koncentrácie v poobedných hodinách. Vo večerných hodinách prichádza únava a vyčerpanosť.

Nepravidelná strava vedie k zvýšenej chuti na kalorické jedlá vo večerných hodinách. Hormonálna nerovnováha spôsobená nepravidelným príjmom spôsobí večerné prejedanie a to má za následok zvýšené ukladanie tuku okolo vnútorných orgánov, metabolické ochorenia, nadváhu a obezitu.

Nakupovanie surovín = zdravý nákup

Zdravý nákup je základ. Ak mám doma dobre vyskladané varianty v surovinách a premyslené, čo budem variť, ľahko a rýchlo potom počas týždňa vytiahnem suroviny z chladničky prípadne mrazničky a pripravím si obed.

Je treba rozdeliť suroviny na čerstvé, chladené, mrazené, s väčšou a menšou trvanlivosťou a podľa toho priebežne dokupovať počas týždňa.

Nápady a varianty obedov = zdravé rozmýšľanie

Ešte pred zdravým nákupom odporúčam napísať si jedálniček, stačí jednoducho. Napríklad v pondelok si pripravím na obed hydinové prsia s pečenou cuketou, v utorok pečený losos filet so špargľou, v stredu šalát s mozzarellou, pestom a kváskovým chlebíkom a podobne. To bol iba príklad, ako si spísať jednotlivé dni. Keď sa potom pozrieme na celý týždeň, vidíme ako je vyskladaný, či striedame suroviny a či je jednotvárny.

Jedálniček vieme v podstate rotovať každý týždeň s malou obmenou receptov prípadne príloh, ktoré používame sezónne ako zelenina a ovocie.

Obsah a príprava = zdravé varenie

Zdravý obed vždy obsahuje jednu bielkovinu (mäso, hydina, ryba, syr, tofu, strukovina, vajíčko), zeleninu rôzne pripravenú (čerstvú, parenú, grilovanú, pečenú), môže byť príloha v malom množstve max 1/4 porcie ako chlebík, ryža, zemiak, pohánka, quinoa, kus kus,…atď. K obedu si môžeme zobrať 1 porciu ovocia (cca 100 g). Výborné sú bobuľovité druhy, pretože osviežia a obsahujú malý podiel cukru.


Varianty obedov

https://www.zuzanaliskova.sk/cicerove-cestoviny-s-paradajkovou-omackou

https://www.zuzanaliskova.sk/pecena-tekvica-hokkaido-s-feta-syrom-a-tekvicovymi-semiackami

https://www.zuzanaliskova.sk/marinovane-morcacie-prsia-s-cuketou-a-celoz...

https://www.zuzanaliskova.sk/edamame-s-arasidovou-omackou

https://www.zuzanaliskova.sk/morcaci-burger-zo-stehna

https://www.zuzanaliskova.sk/grilovany-losos-so-zeleninovymi-tycinkami-a-bylinkovou-omackou

https://www.zuzanaliskova.sk/salat-s-ovcim-feta-syrom-mrkvou-a-petrzleno...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...