Čo má obsahovať metabolický šalát? Šalát môže byť taktiež plnohodnotný variant na obed alebo večeru. Avšak nezabudnite na bielkovinu, ktorá by mala tvoriť približne 50% taniera. Takýto šalát výborne...
Zaujímavou, veľmi chutnou a málo používanou strukovinou je žltý hrach. Zaujímalo ma porovnanie so zo zeleným hrachom, hlavne čo sa týka podielu bielkovín.
Žltý hrach obsahuje na 100 g približne 24 g bielkovín a zelený hrach obsahuje na 100 g približne 5 g bielkovín. Je to naozaj neporovnateľný pomer. Preto žltý hrach môžeme zaradiť ako bielkovinu a zelený hrach by som zaradila skôr ako zeleninu. Hodí sa aj do fitness výživy, keď chceme budovať svalovú hmotu ako výborná alternatíva mäsa.
Ingrediencie
Žltý hrach umyjeme a namočíme na 4-5 hín do vody. Môžeme kľudne aj na celú noc alebo deň. Pred varením vodu vylejeme a na varenie použijeme novú vodu. Cibuľu a petržlen očistíme. Do hrnca dáme hrach, ktorý zalejeme čistou vodou po okraj. Pridáme na polovicu prekrojenú cibuľu, celý petržlen, bobkový list a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme 40 min. Po uvarení petržlen aj cibuľu vyberieme. Skontrolujeme, koľko je v hrnci vody. Ak sa nám zdá veľa, odložíme z nej žufankou do misky. Ochutíme soľou, údenou paprikou a šťavou z ½ citróna. Masu vymixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Ak je masa príliž hustá, postupne pridávame vodu.
Mrkvu a cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Opečieme na oleji z oboch strán do zlata. Na záver poprášime údenou paprikou a premiešame. Podávame s hrachový krémom.
Podobné recepty
Na mojej stránke nájdete ďalších 10 receptov na moju raňajkovú granolu. V podstate je to na vás, viete si ju pripraviť presne podľa vašej chuti. Táto granola má vďaka pomerom nízky obsah sacharidov a...
Teraz prichádza letné obdobie a my ho môžeme naplno využiť. Je to ideálny čas zásobiť naše telo vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi. Každodennou konzumáciou zelených šalátov reštartujeme metabolizmus...
Príprava tohoto obeda mi trvala presne 15 minút. Výhodou, je, že sa dá konzumovať aj studený, takže ho netreba zohrievať. Černice sú ako výborný výživný dezert, taká sladká odmena za jedlom.