Žltý hrach s opečenou mrkvou na cesnaku

Zaujímavou, veľmi chutnou a málo používanou strukovinou je žltý hrach. Zaujímalo ma porovnanie so zo zeleným hrachom, hlavne čo sa týka podielu bielkovín.

Žltý hrach obsahuje na 100 g približne 24 g bielkovín a zelený hrach obsahuje na 100 g približne 5 g bielkovín. Je to naozaj neporovnateľný pomer. Preto žltý hrach môžeme zaradiť ako bielkovinu a zelený hrach by som zaradila skôr ako zeleninu. Hodí sa aj do fitness výživy, keď chceme budovať svalovú hmotu ako výborná alternatíva mäsa.

4 porcie

Ingrediencie

250 g
žltý hrach polený
1 ks
cibuľa
1 ks
petržlen
1 ks
bobkový list
1 ČL
údená paprika
1/2 ks
citrón
soľ
4 ks
mrkva (stredná)
5 strúčikov
cesnak
4 PL
slnečnicový olej/ghee maslo
1/4 ČL
údená paprika

Žltý hrach umyjeme a namočíme na 4-5 hín do vody. Môžeme kľudne aj na celú noc alebo deň. Pred varením vodu vylejeme a na varenie použijeme novú vodu. Cibuľu a petržlen očistíme. Do hrnca dáme hrach, ktorý zalejeme čistou vodou po okraj. Pridáme na polovicu prekrojenú cibuľu, celý petržlen, bobkový list a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme 40 min. Po uvarení petržlen aj cibuľu vyberieme. Skontrolujeme, koľko je v hrnci vody. Ak sa nám zdá veľa, odložíme z nej žufankou do misky. Ochutíme soľou, údenou paprikou a šťavou z ½ citróna. Masu vymixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Ak je masa príliž hustá, postupne pridávame vodu. 

Mrkvu a cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Opečieme na oleji z oboch strán do zlata. Na záver poprášime údenou paprikou a premiešame. Podávame s hrachový krémom. 

Podobné recepty

Edamame s arašidovou omáčkou

Edamame sú nezrelé sójové bôby, ktoré sú výbornou náhradou živočíšnych bielkovín. Obsahujú vysoký obsah bielkovín, majú nízky obsah tuku a sacharidov. Obsahujú antioxidanty a sú bohatým zdrojom...

Mrkvovo petržlenový šalát bez výčitky

Ak sa celoročne snažíme stravovať zdravo, jeme ľahšie jedlá, vyhýbame sa sladkostiam, alkohol pijeme iba príležitostne, môžu byť pre náš žalúdok a trávenie tradičné vianočné jedlá doslova pohromou. Ak...

Orechové rožky bez múky

Tak toto je určite môj najobľúbenejší vianočný koláčik. Ja totiž milujem vôňu a chuť vlašských orechov, ktorá mi evokuje Vianoce a dotvára sviatočnú atmosféru. Opäť som sa pohrala s tradičným receptom...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...