Bageta s pastrami, avokádom a horčicovou nátierkou

V dnešnom vysielaní sme sa rozprávali o tom, čo si zbaliť na jedenie, keď vás čaká cesta, výlet alebo letné dobrodružstvo.

Áno – pastrami je výborná voľba na cestovanie, lebo:

je tepelne spracované (údené + dusené),

dobre drží v sendviči alebo bagete,

nepotrebuje silné dochutenie – stačí horčica a zelenina.

Čo ti prináša toto jedlo nutrične:

Pastrami – kvalitný zdroj bielkovín s minimálnym obsahom tuku

Avokádo a olivový olej – zdravé mononenasýtené tuky

Bageta a zelenina – vláknina a sacharidy pre energiu

Horčica a sušené paradajky – silná chuť bez potreby majonézy alebo syrov

10 minút
1 porcia

Ingrediencie

1 ks
celozrnná alebo kvásková bageta/môže byť aj bezlepková
80-100 g
pastrami (hovädzie)
1/2 ks
zrelé avokádo (nie úplne mäkké – lepšie drží)
1 hrsť
rukola
2 ks
sušené paradajky
Voliteľné: nakladaná uhorka, červená cibuľka, klíčky
1 ČL
dijonska horčica (letný dip)
1 ČL
hrubozrnná horčica (letný dip)
1 ČL
olivový olej
štipka medu, soľ, čierne korenie
  1. Bagetu rozrež, vnútro môžeš jemne vybrať, aby sa plnka lepšie uložila.

  2. Natri horčicovú nátierku na obe strany.

  3. Na spodnú polovicu daj šalát → pastrami → plátky avokáda → voliteľné prílohy.

  4. Prikry druhou časťou bagety a poriadne stlač.

  5. Zabaľ do voskového obrúska alebo alobalu.

Cestovateľské tipy:

  • Avokádo: použite o niečo tvrdšie, pokvapkaj citrónovou šťavou, aby nehnedlo.

  • Zabalenie: zabaľ pevne, rozrež na polovicu a oba kusy zvlášť zabaľ. Tak zostane bageta kompaktná.

  • Výdrž: do 4–5 hodín mimo chladničky (v tieni, pri bežnej teplote), ideálne zjesť doobeda.

 

Výživové hodnoty (1 porcia)ň

Energia: 500 kcal

Bielkoviny: 27 g

Tuky: 26 g (z toho nasýtené 5 g)

Sacharidy: 40 g (z toho cukry 4 g)

Vláknina: 8 g

Soľ: 2 g

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...