Letný Buddha Bowl s quinoou, kuskusom, edamame, cuketou a bylinkovým limetkovým dipom

Toto jedlo je ideálnou letnou voľbou – ľahké, svieže a výživné. Obsahuje kombináciu komplexných sacharidov, rastlinných bielkovín a zdravých tukov, doplnenú o čerstvú zeleninu a bylinky. Je vhodné na obed aj večeru, chutí výborne teplé aj vlažné a je skvelé aj ako „meal prep“ na cesty či do práce.

Čo Ti prináša toto jedlo:

Vysoký obsah rastlinných bielkovín (quinoa, edamame),

zdravé tuky z ryžového oleja a semien,

vláknina a antioxidanty zo zeleniny a limetky,

vhodné aj ako ľahké vegánske jedlo.

10 minút
15 minút
2 porcie

Ingrediencie

60 g
60 g quinoa (suchý stav)
60 g
celozrnný kuskus (suchý stav)
1/2 ČL
mletá rasca (voliteľne do vody na varenie)
150 g
edamame (lúpané, mrazené)
1 PL
ryžový olej
1-2 ks
strúčik cesnak (nasekané)
1 ks
menšia cuketa (nakrájaná na tenké plátky alebo polmesiačiky)
čerstvé bylinky na posyp (petržlen, koriander, mäta)
voliteľne: rukola alebo listový šalát (na spodok misy)
2 PL
ryžový olej (alebo sezamový) (limetkový dip)
1 ČL
limetková šťava (limetkový dip)
1 ČL
horčica (pre zjemnenie) (limetkový dip)
1/2 ČL
javorový sirup alebo med (limetkový dip)
1 PL
čerstvé nasekané bylinky – mix (petržlen, koriander, bazalka) (limetkový dip)
soľ, čierne korenie

1. Príprava základov:

  • Quinoou prepláchni a uvar v dvojnásobku vody so štipkou soli a voliteľne trochou rasce (cca 12–15 min).
  • Kuskus zalej rovnakým množstvom vriacej vody, prikry a nechaj 5–10 min napučať, potom premiešaj vidličkou.

2. Edamame a cuketa:

  • Na panvici rozohrej ryžový olej, pridaj nasekaný cesnak a krátko opeč, aby pustil vôňu (nepripáľ!).
  • Pridaj edamame a restuj 5–6 minút dozlatista. Odlož bokom.
  • Do tej istej panvice pridaj cuketu a opeč ju z každej strany 2–3 min, aby zostala mierne chrumkavá.

3. Dip:

  • Zmiešaj všetky ingrediencie na dip v miske – môžeš aj vyšľahať metličkou alebo v mini mixéri pre krémovejšiu konzistenciu.

4. Servírovanie:

  • Do misy daj listový šalát (voliteľne), potom pridaj quinoou a kuskus (môžeš zmiešať alebo oddeliť).
  • Navrch ulož teplé edamame, opečenú cuketu a posyp čerstvými bylinkami.
  • Polej dipom alebo podaj osobitne.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 460 Kcal

Bielkoviny: 18 g

Tuky: 20 g z toho nasýtené 2,5 g

Sacharidy: 46 g z toho nasýtené 4 g

Vláknina: 9 g

Soľ: 0,8 g

Podobné recepty

Edamame s arašidovou omáčkou

Edamame sú nezrelé sójové bôby, ktoré sú výbornou náhradou živočíšnych bielkovín. Obsahujú vysoký obsah bielkovín, majú nízky obsah tuku a sacharidov. Obsahujú antioxidanty a sú bohatým zdrojom...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...