Shitake s baklažánom na ázijský spôsob

Prečo zaradiť do stravy hubu shitake? 

Huba shiitake je pôvodom z Japonska. V japonskom liečiteľstve sa používa už viac ako 2000 rokov. Jednou z látok, ktorú huba obsahuje je lentinan. Je to glukan, ktorý bol v Japonsku zaradený ako súčasť liečby onkologických ochorení. 

 

Mojich 5 x pre shitake

  1. Hovorí sa jej aj „elixír života“. Mnohé štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia shitake má pozitívny vplyv na fungovanie imunitného systému. 
  2. Extrakt pripravený z huby shitake má schopnosť zničiť až 85% škodlivých mikróbov preniknutých do organizmu (plesne, baktérie, vírusy a kvasinky). 
  3. V orientálnej medicíne sa shitake využíva na zníženie tlaku a zlého cholesterolu.
  4. Sú výbornou potravinou pri redukcii a udržiavaní hmotnosti. 
  5. Shitake majú lahodnú chuť, výraznú arómu a mäsitú konzistenciu.
15 min.
15 min.
2 porcie

Ingrediencie

260 g
huba shitake
1 ks
mrkva
1/2 ks
paprika (podľa preferencií zelená, červená alebo žltá)
200 g
baklažán
1/2 ks
červená cibuľa
1 ks
cesnak
2 PL
sójová smotana
1 ČL
kari korenie
1 PL
ghee maslo (môže byť rastlinný olej)
soľ, čierne korenie, čerstvé chili (ľubovolné)
čerstvá petržlenová vňať

Shitake, mrkvu, papriku, baklažán a cibuľu nakrájame na pásiky. Na rozprálenom ghee masle (alebo oleji) najprv opečieme cibuľu, následne pridáme shitake, mrkvu, baklažán a papriku a opekáme cca 10 min. pokiaľ nie je zelenina mäkká.  V malej miske si rozmiešame sójovú smotanu s kari korením. Nalejeme do panvice a zmiešame so všetkými surovinami. Pridáme soľ, korenie, prípadne chilli podľa chuti. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Podobné recepty

Raňajkové cookies JedzBystro

Cookies sú výborné raňajky a sú vhodné aj ako zdravý snack pre deti. Ja ich beriem so sebou na cesty, k vode, na turistiku alebo bicykel. Sú trvanlivé, prežijú aj teplo aj zimu a nemusím tak riešiť...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...